Yoga als therapie bij brun-out, depressie, traumabehandeling en angsten

Trauma’s zijn veelal het gevolg van geen grenzen hebben, kennen, kunnen zetten, of zelfs niet weten waarom men het zou doen. Mensen met angsten hebben meestal een evenwichtsprobleem (letterlijk of figuurlijk), het gevoel van geen evenwicht te hebben brengt onrust in je lichaam én in je hoofd. Depressie heeft te maken met niet meer kunnen/willen voelen, je emoties niet(meer) de baas kunnen, geen voeling hebben met je lichaam, de medicatie brengt je meestal in een staat waar je nog minder emoties ‘hebt’, wat wel een beetje rust geeft, maar ook een verlies van bewustzijn op lichamelijk vlak.

Dat alles kan opnieuw in balans gebracht worden met Yoga: door de ademhaling ‘voel’ je jezelf, leer je je concentreren op jezelf, wordt je je bewuster van je lichaam. Daarna ga je leren zoeken waar spanningen zitten, wat je automatisme is bij stress, wat en hoe je spieren vastzet. Vervolgens leer je deel per deel te ontspannen, wat je terug bij je ademhaling brengt.

Je eigen lichamelijke grenzen leren kennen, je mentale grenzen zien gebeuren in je lichaam, die leren vertalen en begrijpen, dan beseffen of en hoe je die kan veranderen, en aanvaarden wat er is zonder alles in je lichaam vast te zetten, geeft ruimte in je hoofd om je pijn te verwerken.

Op dat moment kan er vb aansluiting zijn bij psychotherapie, kan de psychotherapie opnieuw aangevat worden, of kan er een opening gecreëerd worden.

De wisselwerking met het denken en de lichamelijke controle geeft rust en stabiliteit in het denken, het verbetert de lichamelijke energie en de kans op ‘genezing’ vergroot aanzienlijk.

MS, CVS, fybromyalgie, revalidatie na kanker, chronisch zieken,...

Vele aandoeningen en ziekten die gepaard gaan met pijn worden regelmatig verergerd door ontstekingen, al dan niet chronisch. Ontstekingen gaan sneller weg door de aanvoer en doorstroming van bloed en de afvoer van afvalproducten, een proces dat Yoga ondersteunt.

Enkele van de symptomen die het ziekteproces verergeren én versnellen:

  • Stress
  • Spanning in de rug, nek en/of schouders
  • Vechten tegen de ziekte

Yoga helpt je om te gaan met stress. Opgeslagen stress verlaat je lichaam door te oefenen met welbepaalde houdingen (asana’s). Yoga leert je beter staan, zitten: door een betere houding vermindert de spanning in je rug.

Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding. Door Yoga maak je meer, beter, anders contact met je lichaam, je leert signalen beter en sneller herkennen. Door de aangeleerde bewegingen die specifiek voor jouw lichaam en jouw pijn zijn uitgezocht, leer je gaandeweg beter inspelen op de behoeften van het moment.